23 December 2010

Wonder Why???

Apa yang sedang berlaku???....itulah aku....seperti biasa sentiasa bluurr....haaaaaaiiiisshhh!!!!!


p/s: Boring so dengar lagu =p

Hotel vs Dewan

Aku sedang berusaha untuk menyiapkan segala tugasanku secepat mungkin. Antara kewajipan yang perlu digalas pada sem ini adalah mencari tempat dimana Annual Dinner Faculty akan dijalankan. Agak pening dan rumit juga perkara ini. Mari kita lihat yang mana lebih baik antara hotel dan dewan biasa.

Hotel (kebaikan) :
1-Makanan yang ala-ala international
2-Nampak lebih grand (sebab buat kat hotel)
3-Sebut harga termasuk makanan dan ballroom serta keperluan asas

Dewan (Kebaikan) :
1-Besar dan cantik serta sangat selesa
2-Tiada extra charge untuk menggunakan dewan sebelum hari kejadian
3-Sebut harga termasuk makanan dan ballroom serta keperluan asas
4-VVIP serta semua lecturer akan diserve
5-Parking rate murah

Hotel (keburukan) :
1-Ballroom kecil serta kurang selesa
2-Segala benda akan di charge
3-Extra fees for extra time
4-Parking rate mahal

Dewan (keburukan) :
1-Makanan ala-ala tradisional Melayu (tapi boleh tukar kepada international)


Hmmmmmm.....agaknya yang mana satu akan dipilih oleh MT organisasi dinner ini yea???...Kalau ikut aku, semestinya aku memilih dewan tersebut atau adakah aku terlalu bias?


p/s: Buat kenduri kawen lagi relax dari uruskan dinner ni (@_@)

22 December 2010

Teguran seorang anak kecil

Memang fitrah manusia agaknya bahawa mereka yang dewasa akan lebih tergerak hatinya apabila ditegur oleh seorang anak kecil. Apabila seseorang yang sebaya dengannya menegur,maka tidak lain hanya perasaan marah dan dendam yang akan menjalar jiwa. Jadi, disini aku ingin berkongsi pengalaman aku ditegur oleh anak-anak kecil.

Perkara ini berlaku pada minggu lepas ketika aku berada di kampung yang disayangi dan dikasihi. Kewujudan rumah ibu bapa aku di kampung itu membuatkan aku untuk menyayangi kampung itu dengan perasaan yang tiada belah bahagi. Berbalik kepada cerita asal. Sedang seronok aku menangkap gambar anak-anak kecil dihadapanku yang sedang bermain, tetiba mereka mengerumuni aku dan membuat bulatan mengadap aku. Sememangnya aku mula merasa hairan akan tetapi hanya aku diamkan diri aku.

Salah seorang daripada mereka mula bersuara dan mengeluarkan kata-kata yang tidak pernah aku bayangkan bahawa mereka akan terfikir akan kata-kata itu.......

"Cik anjang, nape cik anjang balik kali ni, CIK ANJANG MACAM TAK BEST?"

Tersentak aku mendengar kata-kata itu. Memang aku akui bahawa aku kurang melayan mereka sepanjang kepulangan aku ini tetapi tidak aku sangka mereka menyedari perkara itu. Maafkan Cik Anjang wahai anak-anak ku. Sesungguhnya Cik Anjang sendiri tidak mengetahui jawapan untuk soalan mu itu.

16 December 2010

Kenduri

Esok ada kenduri potong jambul dan aqiqah kat rumah aku. Malam ini agak bising dan riuh rendah suasana kat rumah aku. KIDS!!!!



p/s: Lauk esok agak klasik...bessssss

15 December 2010

Khas untuk Beliau

Hari ini aku menulis dari ruang tamu rumah aku. Yea, rumah aku!. Rumah aku di Kg Paloh Sg Kiat. Sangat merindui kampung ini setelah berminggu-minggu tidak aku pulang ke kampung halaman. Aku sangat berterima kasih kepada cik Miss Saya kerana memberi peluang untuk aku pulang ke kampung. Mungkin beliau merasakan pengorbanan beliau dengan mengucapkan perkataan YEA! itu tidak sebesar mana. Tetapi bagi aku yang telah sekian lama tidak pulang ke kampung dan merindui family aku di kampung, ianya adalah satu penghargaan terbaik dalam hidup aku.

TERIMA KASIH WANI!!!!


p/s: Post ini khas untuk beliau......

14 December 2010

Hadiah dan Tempat #1

Pada hari Selasa yang lepas, abang ku yang kedua dan family beliau serta family Iqbal telah datang melawat aku dan kami bergerak ke SOGO kerna mereka ingin mencari barang. Sebagai penumpang,aku hanya mengikut tanpa mempunyai alasan untuk ke sana. Sampai di SOGO, kami berpecah mengikut haluan masing-masing. Apabila tiba waktu yang dijanjikan, kami berkumpul disuatu tempat dan di sinilah perbualan antara kakak aku dan Adam bermula.

Adam : Tengoklah jam mainan Adam nie. Hebat kan?

Cik Lin : Fuyyyooo!!...Hebat gila. Camne nak main nie?

Adam : Jam je pun. Ane boleh main-main. Orang pakai je laa~...Apelah Cik Lin nie. Nak tau tak, ni hadiah yang abah beli untuk Adam sebab Adam dapat nombor dua tapi untuk kakak abah belikan dua hadiah sebab kakak dapat nombor satu.

Cik Lin : Adam kene usaha lagi lah pasni.

Adam : Adam tak paham r. Kenapa kakak dapat dua hadiah sedangkan kakak dapat nombor satu. Sepatutnya, Adam r dapat 2 hadiah sebab Adam dapat nombor dua.

Habislah abahnya kalau si Adam ni dapat nombor 30....huhuhu

11 December 2010

Ujian ALLAH

Pada suatu hari, seorang pemuda yang macho tetapi tidaklah begitu gagah perkasa telah datang untuk berkenalan dengan aku. Tanpa aku sedari dan aku ketahui, beliau rupa-rupanya telah jatuh hati pada aku. Diriku yang lemah ini tidak mampu menghalangnya dan aku telah menjadi mangsa cinta beliau selama 3 hari. Selepas 3 hari, beliau mengucapkan selamat tinggal kepadaku. Alhamdulillah, aku panjatkan syukur kehadrat Ilahi atas pemergian beliau dari hidupku. Akan tetapi, sangkaan aku meleset apabila beliau telah berjaya mempengaruhi rakan beliau yang gagah perkasa untuk mendekati aku. Sekali lagi aku lemah dan terus dikuasai pemuda yang gagah itu. Selang beberapa hari, seorang lagi pemuda telah hadir dalam hidupku yang aku rasakan dapat membantu aku untuk keluar dari ujian ALLAH ini dan aku mula berkawan dengan beliau. Malang tidak berbau. Rupa-rupanya, beliau juga sama seperti mereka-mereka diatas malah lebih buruk lagi apabila aku mengetahui bahawa beliau sudah bertunang. Tunang beliau sering menyerang aku dikala malam hari. Dua tiga menjak ni, tunang beliau semakin berani untuk menyerang aku pada siang hari. Ya ALLAH, aku memohon kepada mu, kau sembuhkanlah aku dari penyakit demam, selesema, batuk dan asthma yang sedang mendekati aku sekarang. Engkau kurniakanlah aku kesihatan yang berpanjangan untuk terus berjuang demi agamaMu, Ya ALLAH



p/s:Pemuda pertama- demam, pemuda kedua-selesema, pemuda ketiga- batuk, tunang pemuda ketiga- asthma

07 December 2010

Trip to Melaka

Baru balik dari Melaka pada 24 Nov yang lalu. Sangat seronok berada disana terutamanya bila tiba waktu makan. Saya sangat suka apabila waktu breakfast tiba sebab ada banyak makanan sampai saya tidak mampu untuk habiskannya.

Melaka merupakan sebuah negeri yang kaya dengan sejarah dan budaya baba dan nyonya serta Portugis. Apa yang dapat saya simpulkan dari lawatan 3 hari 2 malam saya bersama Cyclonians adalah, Melaka memang sebuah negeri yang penuh dengan nostalgia dan paling penting ianya sebuah negeri yang 'boleh menyebabkan orang demam'...

ENJOY THE PICs







p/s: Byk je cite yg aku nk tulis p tetibe rase malas lak nk menaip...kih3

.:. Sehari bersama Enye .:.

Sepatutnya post ni aku tulis beberapa minggu yang lalu tetapi ke-bz-an yang dibuat-buat menghalang aku untuk menge-post post ini. Title untuk post ini adalah sempena hasil aku bersama Enye aka Mohammad Haris Danial sepanjang perjalanan kami ke Kuala Lumpur dari Kuala Terengganu. Perjalanan selama 7 jam itu aku rasakan agak panjang apabila Enye mula buat hal dan meracau di dalam kereta. Bagi mengurangkan keganasan beliau, aku menyuruh beliau posing untuk meng-capture gambar beliau. Inilah hasilnya.....


"Saya sangat sayang bear saya"



Enye bajet cute


Lesung pipit sebelah je cam abah ye



"Saya adalah Enye dan bear saya adalah Haris Danial"



Muka boring =(



Abang Enye n Adik Akim



Setelah penat mengejar burung


Setelah sekian lama, baru aku tersedar bahawa si Enye ni sudah terkonpius dengan nama beliau. Beliau mengaku diri beliau sebagai Enye manakala Haris Danial adalah bear kesayangan beliau. Addooyyyaii!!!!

10 November 2010

Brain Decaying

Baru tersedar.....
Aku perlu berusaha dengan gigih....
UNTUK MENDAPATKAN CUTI RADIASI SEBANYAK 15-HARI!!!!

Blog Updating

hmmmm~~....tiada apa yang ingin ditulis
Esok paper last n last nite aku berada di 14-8 sebulum kembali sambung pengajian on 19/11
Paper kul 3.30 dan berakhir pada jam 5.30
FARMASI NUKLEAR------------------->>>> SAYA SAYANG n SUKA SAMA KAMUUUUU~~~

05 November 2010

KLCC dan Parking-lot-nya

Hari ini,seperti hari-hari sebelumnya, bangun tidur, tunai kan segala kewajipan kepadaNya, mandi, makan, study, me-weng-kan diri, main-main. Ada satu perkara yang berlaku pada hari ini tetapi jarang sekali berlaku pada hari-hari lainnya. Hari ini aku telah ke KLCC bertemankan en TAJ untuk mencari sesuatu yang bagi aku sangat penting untuk menunaikan segala janji dan niat yang ingin aku kotakan.

Bergerak ke KLCC dalam pukul 2.30ptg dan pulang ke rumah 14-8 pada jam 4.00ptg. Begitu banyak masa dihabiskan disana bukanlah kerana aku sengaja menghabiskan masa tersebut. Aku sebenarnya telah tersalah aka tidak menjumpai tempat parking. Aku keliru dengan keadaan parking lot di KLCC dan ini menyebabkan aku berlegar-legar di tempat parking selama 5-7minit. Alhamdulillah kerana aku berjaya mencari jalan pulang dan kredit to 'abang guard' juga kerana aku berjaya meng-konfem-kan kedudukan parking 3C melalui beliau.

Segala barang yang diperlukan telah berjaya dibeli. Tinggal sekarang adalah, bagaimana mekanisma untuk menghulurkan barang-barang tersebut kepada orang yang berhak. Masih dalam siasatan dan perancangan tentang mekanisma tersebut. Semoga semuanya berjalan dengan lancar.

Missing-in-Captured

Since ada 'someone' komen kat post aku Luv U Guyz 4-Eva, jadi aku perlu letak satu gambar baru bagi menggantikan wajah 'someone' itu yang missing-in-captured

Cuba teka siapakah 'someone' itu??...hehe

~BLURRR~

Bila hati mula berbicara
Mulut dan seluruh anggota terdiam
Mula memikirkan 'apakah betul kata HATI?'
Jika betul, apa yang perlu dilakukan?

Aku mula terfikir
Adakah setiap langkah yang aku ambil
Keputusannya datang dari AKAL dan HATI
Yang dikurnia oleh Ilahi

Mungkin betul kata mereka
Keputusan kerana NAFSU dan TERBURU-BURU
Akan menyebabkan aku terus HANYUT
Apabila ianya tidak menepati hukum Mu

Aku berdoa semoga keputusan yang dibuat adalah BETUL
Berteraskan AKAL, HATI dan IMAN
Agar aku sentiasa dibawah lindungan Mu
Pimpinlah aku wahai Yang Maha Bijaksana

04 November 2010

Luv U guyz 4-eva

Inilah wajah mereka-mereka yang sentiasa membuat aku tersenyum apabila aku terasa kecewa. Trimas wahai kawan-kawan ku. Semoga persahabatan kita di rahmati ALLAH.

Anak-anak Jati TERENGGANU


Cyclonians



"Semangat 14-8"



TEMAN.....

Maafkan aku jika aku tidak sempurna
Maafkan aku jika aku tidak bisa menjadi yang terbaik buat mu
Maafkan aku jika membuat kau terluka
Maafkan aku jika membuat kau kecewa

Aku tidak bisa membuat dirimu bahagia
Tetapi aku cuba untuk menjadi yang terbaik buatmu
Ingin aku merawat luka mu
Tetapi tidak bisa aku lakukannya
Kerana aku adalah aku

Maafkan aku bila aku berdiam diri
Bukan bermaksud ingin membawa diri
Tetapi aku tidak tahu dari mana harus ku mula
Kerana aku bukanlah seorang pujangga yang pandai berkata-kata

Aku mungkin bukan seorang teman yang mampu membuat kau bahagia
Aku mungkin seorang teman yang selalu membuat kau terluka
Aku hanya ingin melihat kau gembira
Aku harap dapat melihat engkau kembali dengan senyuman yang sentiasa membuat aku bahagia

Maafkan aku wahai teman

11 October 2010

Malunyerrrr~~

Selesai tutorial Dr MJ, tiba pula masa untuk memeningkan kepala dengan tutorial Dr NA. Segala jenis ubat anti psychotic keluar dalam soalan tutorial beliau. Kami diarahkan untuk mengeluarkan sehelai kertas dan diamanahkan untuk menulis jawapan kami di atas kertas tersebut. Soalan tutorial dipaparkan melalui LCD. Dengan penuh semangat kesukanan aku menjawab 15 soalan yang tertera di skrin. Kerana aku tidak menghafal kesemua nama ubat tersebut, maka masa 15 minit yang diberikan agak lama bagi aku dan kerana tutorial kali ini bukanlah kuiz (tidak perlu hantar jawapan), aku mula menggerakkan jari-jemari aku di atas kertas jawapan aku.

Lebih kurang 15 minit kemudian, masa untuk menjawab tamat. Tetiba, Dr NA membuat satu pengumuman yang telah membuatkan aku diserang tachycardia.

"Sila tulis no. matrik dan nama anda pada kertas jawapan dan hantar ke depan"

Dengan perasaan bercelaru seperti orang yang mengalami Bipolar Disorder, aku menyerahkan kertas aku ke depan. Kemudian, seorang demi seorang pelajar BSH5 dipanggil untuk menjawab soalan-soalan tersebut. Tetiba, Dr NA memanggil seseorang yang tidak ditulis namanya melainkan tulisan ini yang tercatat di atas kertas beliau.......

"Saya mahu menjadi nuklear farmacist kerana saya akan dapat cuti extra 15-hari"

Dengan perasaan penuh malu, AKU bangun dan menjawab soalan yang ditanya. Sekali lagi aku berjaya memalukan diri aku di hadapan orang ramai. Sekian, terima kasih.

Kenaikan Pangkat

Hari ini tidak seperti biasa, bangun tidur, pergi kelas, merepek dan usik-usik sahabat-sahabat di BSH5. Hari ini aku sampai kelas agak lewat. Dr MJ sudah bersiap sedia untuk meneruskan kelas tutorial beliau tetapi niat murni beliau telah terhalang kerana masalah teknikal yang dihadapi. Oleh kerana cik Mayo tiada pada hari ini, maka aku yang bertanggungjawab untuk menyelesaikan masalah tersebut.

Carta Organisasi BSH5

Ketua Darjah
Dauz

Penolong
Wawa

Bendahari
Shah

Exco Teknikal
Zati

AJK Teknikal
~Aku~

Exco & AJK Kecerian
Semua Pelajar BSH5

Selesai membuka dan menolak segala benda, maka tutorial berjaya dijalankan dengan lancar. Itu sahaja untuk post kali ini. Aku dinaikkan pangkat dari pelajar biasa kepada AJK teknikal. Sekali lagi aku menjadi hero dalam belog aku sendiri. Sekian.

Cerita di Lebuhraya

Satu kemalangan telah meragut 12 nyawa di Kilometer 223 Lebuh Raya Utara Selatan di antara Hentian Pedas-Linggi dan Tol Plaza Simpang Ampat, melibatkan 2 buah bas, sebuah van dan 3 buah kereta. MasyaALLAH, memang ngeri dan hanya ungkapan MASYAALLAH dan ASTARGFHFIRULLAH yang terkeluar dari mulut aku.

"Ya ALLAH, Engkau lindungilah aku, ahli keluarga ku serta shabat-sahabat ku dari perkara sebegini"

Foto
gambar dari Berita Harian



p/s: Menunggu Buletin Utama malam ini untuk maklumat lanjut

10 October 2010

** Buat Beliau yang Dikenali **

Aku kenal seseorang....
Seseorang yang sangat baik hatinya
Yang sangat sopan perwatakannya
Seseorang yang boleh dijadikan calon isteri
Seseorang yang sentiasa menemaniku untuk study

Aku kenal seseorang...
Dia yang sentiasa menyebut perkataan penat
Seseorang yang sentiasa membuat aku gelak dan ketawa
Yang sentiasa menghiburkan aku dengan tingkah-laku nya
Seseorang yang sentiasa 'berfikir dalam menyusun ayatnya'

Aku kenal seseorang....
Beliau yang sentiasa berada dalam doaku
Ya ALLAH, ampunilah dosa-dosa beliau
Engkau bahagiakanlah beliau,
Engkau berikanlah beliau kejayaan di dunia dan di akhirat....amiin



p/s: Beliau berjaya meng-upload video dalam FB beliau

Tiada Perasaan

Semua kerja rumah sudah beres. Praised to ALLAH. Aku sangat happy hari ini tapi aku tidak tahu mengapa aku happy yang pasti aku sangat happy.




06 October 2010

Rasa Nak Tidur tapi Tak Mengantuk

Mari kita recall apa yang berlaku pada hari ini. Pergi kelas, dengar lecture, tidur dalam kelas, dengar presentation, merepek, usik-usik manusia di sekeliling aku, dan makan. Itulah perkara yang aku lakukan pada hari ini.

Malam ini aku berjaya siapkan kerje sekolah aku iaitu Structure Elucidation dan bakal menyusul adalah report lawatan ke Hospital Putrajaya dan Agensi Nuklear Malaysia. Semoga aku berjaya menghabiskan semua kerja sekolah aku pada malam ini.




Tiada apa-apa yang menarik berlaku pada hari ini kecuali aku berjaya mengingati anti arrhythmia drugs. Mereke terdiri daripada Quinidine, desopyramide, Lidocaine dan sebagainya. Banyak sangat ubat yang dikatakan berkesan untuk mengubati penyakit ini dan aku yang lemah ini tidak mampu untuk mengingati semua itu. Ada orang berpendapat bahawa ubat-ubat moden ini hanya akan membawa kepada masalah yang lebih teruk. Contohnya, jika anda mengambil ubat untuk menurunkan tekanan darah anda, anda berkemungkinan besar akan mendapat tekanan darah rendah yang keterlaluan. Maka mereka berpendapat bahawa semua ini adalah rekaan dan propaganda semata-mata dan apa yang perlu kita lakukan apabila sakit adalah dengan kembali kepada Yang Maha Mengetahui. Tetapi ingatlah, bahawa semua ubat yang diambil, dibeli, diberi secara percuma mahupun di offer sebagai sample adalah salah satu cara kita berikhtiar daripada mengharapkan pertolongan dari Yang Maha Berkuasa tetapi tidak berusaha.


"AKU ADALAH SEORANG MAHASISWI DAN AKU MESTI MENELAAH"


p/s: Aku telah menemui kad bank aku tetapi tetap tidak boleh digunakan kerana aku telah membatalkannya semalam. Terima kasih.

05 October 2010

Terasa Nak Muntah

Hari ini suasana di BSH5 agak membosankan bagi aku. Hanya satu jam kelas yang berjaya dijalankan pada hari ini di BSH5. Kelas pada pukul 10 & 11 pagi terpaksa dibatalkan gara-gara kesilapan teknikal yang membezakan seorang hamba dengan Penciptanya. Disebabkan suasana kelas yang terlalu 'kondusif' bagi aku untuk meneruskan kewajipan aku sebagai seorang pelajar, aku telah menghabiskan masa aku hanya dengan merepek dan merapu entah apa-apa. Agak menyesal disitu. Kalau aku tahu kelas pada pukul 10 & 11 pagi terpaksa dibatalkan, sudah tentu aku tidak menghadirkan diri ke BSH5 pada pagi ini. Lagi sekali fenomena yang membezakan seorang hamba dengan Yang Maha Mengetahui dapat dilihat disini.

Pada sebelah petangnya, aku ditugaskan untuk membuat presentation dan aku tidak membuat apa-apa persedian langsung pada sebelah malamnya. Apa yang lebih memalukan adalah, aku telah tersalah point a.k.a tidak memahami kehendak soalan. Aku menjawab seperti seorang penghidap Schizophrenia yang kebiasaannya tidak menjwab soalan yang ditanya (percakapan yang tiada kaitan). TAHNIAH WAHAI AKU!

Selesai sahaja presentation, kami menuju ke Kedai Makan Aliya untuk mengisi perut. Cik uniquegurl serta mimi loren juga menyertai kami. Bosan makan di cafe, kata mereka. Kemudian aku kembali pulang ke rumah untuk meneruskan kehidupan dan kewajipan aku sebagai seorang pelajar.


"AKU ADALAH SEORANG MAHASISWI DAN AKU PERLU MENTELAAH"


p/s: Kredit to Cik Snoopy yang telah memberi idea utuk title post kali ini. Beliau loya-loya dan terasa nak muntah. Lapar agaknya.

29 September 2010

Hari ini

Hari ini ada workshop Analisi Farmaseutikal II. Workshop ini bukanlah seperti bengkel membaik pulih kenderaan mahupun instruments lab yang rosak. Workshop ini dijalankan bagi 'memutuskan' urat mata dan otak aku. Sepatutnya workshop ini dijalankan di BSH3 dimana kelas pelajar Tahun Dua dijalankan setiap hari. Akan tetapi, kami terpaksa berpindah ke Makmal Farmaaseutikal di tingkat 2 kerana pelajar Tahun Dua mempunyai kelas Farmakologi pada pukul 2 petang.

Structure Elucidation sangat seronok sebenarnya jika anda memahami konsepnya. Kesimpulannya, aku dan Cik Bapooh berjaya meng-elucidate 4 structure mengikut cita rasa kami. Habis sahaja workshop, kami menunaikan solat Asar di T1BE dan mengambil van untuk ke Plaza Rah sebelum 'mara' ke kedai RMT. Di hadapan T1BE, kelihatan beberapa buah khemah telah didirikan. Tiba0tiba aku terdengar satu suara, "Ada orang nak kawen kot", kata suara itu. Agak pelik, kerana tiada tanda-tanda seperti pelamin akan diletakkan disitu melainkan tiga kerusi sofa VIP dan satu rostrum ucapan diletakkan di atas pentas. Apa yang merungsingkan aku adalah, pelajar tersebut sangat yakin dan bersungguh-sungguh dalam mengusapkan kata-kata. Sekian.


p/s: Kunci almari aku hilang. Tak ada baju untuk ke kuliah esok =(

19 September 2010

Back to KL

Malam tadi tidur di k1 di bilik Cik Dudu. Mulai sekarang aku sudah tidak boleh menggelarkan cik Dudu dengan nama cik Dudu sebab cik Dudu sudah tidak seperti cik Dudu yang sepatutnya mendapat panggilan cik Dudu.

Kami (Mimi Loren, Farah, Lily and *cik Dudu yang bukan lagi cik Dudu*) makan-makan di ex-bilik cik Syima. Macam-macam ada, dari nasi berlauk (lauk yang dimakan ngan nasi himpit) hinggalah potato chips semua dihidangkan. Aku makan bagai nak rak. Semua aku makan. Sedaaaaaaapp~~

Oleh kerana aku takut untuk balik dan tidur seorang diri di plaza rah bertemankan kenangan-kenangan bersama house-mates aku maka aku bermalam di bilik *cik Dudu yang bukan lagi cik Dudu*. Sudah lama tidak aku beraya di k1. Kali terakhir aku beraya di k1 adalah pada tahun 2009 (setahun je pun...hahaha). Harapan aku untuk raya tahun ini adalah aku boleh beraya di k1 lagi pada tahun hadapan.



p/s : Gonna miss all the MOMENTSSSSS we had in k1 especially masa kita buat video 'Beraya di UK.....................M'

17 September 2010

Bila perut berbunyi


Lapar

Masak

Nasi goreng + Telur mata + Fries

Menyelerakan













15 September 2010

Konvoi Raya

Beraya, berborak, makan-makan dan me-weng-kan diri bersama kawan-kawan sekolah menengah memang sangat menyeronokkan apatah lagi apabila sudah 4 tahun tidak bersua. Pada tanggal 13 September 2010 bersamaan raya ke-4, aku keluar beraya bersama-sama rakan sekolah menegah ku yang lebih kurang 3-4 tahun tidak ku jumpa. Agak melampau jarak masa itu tetapi itulah hakikat yang perlu anda percayai. Perjalanan kami bermula dari rumah Nurul Asma (my very-very-very best friend) hingga ke rumah terakhir yang kami lawat iaitu rumah Kak Na (seniorku) yang melangsungkan perkahwinan beliau pada hari tersebut.

Lebih kurang 11 orang yang menyertai konvoi ini dengan menaiki 4 buah kereta. Kami masih seperti dulu. Tiada yang berubah. Masih bising, happy go lucky, gila-gila dan yang sama waktu dengannya. Mampukah aku melihat mereka dalam keadaan 'unmatured' seperti pada tanggal 13 September 2010, pada tanggal 13 September 2015??....Semoga ALLAH memberkati kehidupan dan persahabatan kita semua.






p/s: Dapat hadiah buah dokong dari Mard......Thanx!!!

Sekolah Pusat Chabang Tiga

Hari ini adalah antara hari yang agak meletihkan yet exciting to me. I know not all people get excited when they hear the word of


REUNION!!!!



Yeah!!! I'm attending the reunion and I got really excited to see my long lost friends.
Sorry to those that I can't remember.

Here's my list:

Mard
Solehah
Ee
Nad
A'dah
Thirah Liayana
Hazma
Ummi
Irahaj
Nazim
Syam
Adie
Adam
Ayyat
Sabri



13 September 2010

Beraya di jalan Raya

Tanggal 11 September 2010 bersamaan hari raya ke-2, diriku telah keluar bersama-sama sahabat-sahabat dunia akhirat ku untuk menghadiri 'open house' salah seorang daripada kami berenam. Disebabkan mereka-mereka yang lain tidak mempunyai kenderaan maka aku dengan ikhlas hati menjemput mereka dirumah masing-masing (beraya teruslah kat rumah mereka-mereka itu). Dayah adalah insan terakhir yang aku jemput sebelum kami bergerak ke rumah Nadia.
Selesai makan-makan (gulai daging kambing mmg sgt besss) dan borak-borak, diriku menghantar mereka pulang ke rumah masing-masing. On the way ke rumah Mella, kami ter-stuck dalam jem yang agak teruk. Dengan perut yang kenyang, badan yang letih, diriku terus mula rasa berat mata. Mella sudah lama tidak memandu kereta dengan transmission manual dan Acah pula mengalami komplikasi yang sama seperti diriku. Sudahnya, diriku juga yang jadi driver dalam keadaan mengantuk. Memang diriku akui bahawa diriku terlelap ketika menunggu kereta di hadapan bergerak. Agak merbahaya disitu.
Untuk menghilangkan rasa mengantuk, diriku mula mencergaskan minda memikirkan perkara yang perlu dilakukan untuk menghilangkan rasa mengantuk. Haaa!. Diriku terus menekan button lampu hazard dan kedua-dua belah signal kereta ku terus menyala. Kereta dihadapan mula bergerak dan aku tetap membiarkan kereta ku dalam keadaan free gear. Apalagi, menggelabah lah orang di belakang. Beliau mula membunyikan hon tetapi tidak diriku endahkan. Setelah dua tiga kali beliau membunyikan hon barulah diriku menggerakkan kereta. Apalagi, macam nak terbalik kereta ku dengan gelak-tawa kami bertiga. Barulah mata mula rasa segar dan diriku berjaya membawa Mella dan Acah pulang dengan selamat. Alhamdulillah.



p/s: Kalau nantuk mase drive, carilah pekerjaan yang boleh membuatkan anda tergelak sampai nak pecah perut....kah3


Salam Lebaran

Ampun dan maaf andainya
TERkasar bahasa
TERsilap bicara
TERmarah yang tak kena
TERtanya tak tentu hala
TERsasul yang tak sengaja
TERpukul kat mana-mana
TERpekik di telinga
TERhantuk di kepala
TERmoody tak semena-mena
TERumpat bila-bila
TERusik yang sengaja
TER yang bermacam lagi
yang kena-mengena
Semoga dimaafkan kerana anda semua sahabat dunia akhirat saya....


12 September 2010

Puasa

Walaupun puasa dah habis tapi aku tetap nak post gambar nie...keh3

21 July 2010

Ra...ra...ra...rak....

Hari ini aku berjaya membeli sebuah perabot untuk kediaman baru aku. Hebat kan?. Terasa seperti membeli satu set sofa lengkap dengan TV beserta almarinya. Sebenarnya, aku telah membeli 'seketul' rak 3 tingkat, tetapi hati ku ini begitu gumbira seperti membeli perabot-perabot di atas. Harga rak itu agak mahal, RM29. Tetapi umi aku cakap, "standard lah tu, barang Kolumpo". Aku rasa, mungkin aku ini terlalu kuat berangan sehinggakan aku membayangkan seperti aku hidup di zaman 80-an. Bayangkanlah, aku pergi ke kedai untuk membeli sebatang penyapu dengan hanya berbekalkan duit sebanyak RM2. Malunya.

Berbalik pada cerita 'seketul' rak yang aku beli tadi. Rak itu dibeli di kedai perabot berhampiran dengan Plaza Rah. Sampai sahaja di rumah, aku terus mengambil screw driver dan memasang 'seketul' rak tersebut. Dengan jayanya aku berjaya memasang rak itu tanpa bantuan sesiapa melainkan ilham dari ALLAH swt.Alhamdulillah. Tahniah wahai aku. Sekali lagi aku menjadi hero dalam blog aku sendiri. Sekian, terima kaseh.

19 July 2010

Statistik dan Durian

Baru sahaja selesai menyiapkan tugasan yang diberi oleh pensyarah Statistik untuk Farmasi (NFNF3053). Agak seronok juga belajar statistik ni. Akan tetapi, ini baru pengenalan jadi bolehlah aku kata subjek ini menyeronokkan. Kebanyakkan daripada topik-topik dalam subjek ini telah aku pelajari semasa tingkatan 4 dalam subjek Add-Math-Tambah. Oleh yang demikian, aku mula teringat akan kenangan silam ketika di bangku sekolah dahulu.

Semasa kami belajar statistik dalam subjek Add-Math-Tambah yang diajar oleh Cg Sharifah Kamariah, ada satu data yang perlu ada untuk membina histogram ialah kekerapan longgokan. Masih aku ingat, ketika itu adalah musim durian di Kuala Terengganu. Apabila Cg Sharifah menyebut kekerapan longgokan,kawan baik aku yang duduk disebelah aku dalam kelas 4 Abu Darda' terus terbayangkan durian-durian dipasar. Ini kerana, pakcik-pakcik yang jual durian tu sering kali menjerit-jerit ayat ini ;

"Duriang-duriang. Spuloh inggit slonggok. Meh-meh pakak beli duriang."
(Durian-durian. Sepuluh ringgit satu longgok. Mari-mari pakat beli durian.)



p/s: Durian sangat mahal sekarang. RM5/kg.......huk3

18 July 2010

3rd Year

Sudah lama tidak aku menulis di belog aku ini. Nak kata bz tidaklah sangat. Mungkin aku terasa malas untuk menulis. Terlalu banyak yang ingin aku kongsi dengan korang semua. Malangnya, masa dan keringat telah membataskan.

Sekarang aku sudah memasuki alam 3rd year. Bermakna hanya tinggal satu tahun lagi untuk aku menimba ilmu di UKM kampus KL yang tercinta ini. Aku sekarang tinggal di plaza rah yang sewanya amat mahal. Yuran aku juga telah mencecah RM2,000++. Tahun ini sudah tidak boleh berfoya-foya. No more sweet 20 or whatever. Aku akan berusaha untuk terus MARA kehadapan bersama-sama kawan-kawan serta sahabat-sahabat aku yang lain. Doakan yang terbaik untuk aku.

Lagi satu, speed untuk Celcom broadband di plaza rah ini tersangatlah slow. Nyut.Nyut. Letih nnya aku menunggu untuk suatu website itu memaparkan page nya. Maka aku berhajat untuk bertukat kepada Maxis or Digi atau mungkin juga aku akan mendaftar TM Streamyx untuk rumah ku ini. Tapi perlulah aku berbincang dengan housemat-housemat aku yang cute-cute ini. Itu sahaja untuk kali ini. Doakan kejayan aku disini.


p/s: Malasnya nak turun makan........

02 June 2010

2 situasi 1 motif

Kejadian pertama : Berlaku di kaunter pembayaran ekspres.

Ada seorang pakcik dengan troli yang penuh (memang tersangat lebih dari 10 barang) telah beratur selang beberapa pelanggan lain di hadapan aku. Kami agak bengang dengan tindakan pakcik tersebut yang agak tidak bersivik itu. Tetapi, tindakan juruwang yang menerima pakcik tersebut di kaunter ekspres lebih memilukan hati kami.

Kejadian kedua : Berlaku di kaunter kosmetik yang dijadikan kaunter ekspres.

Sepasang suami isteri dengan troli yang lebih dari 10 barang telah beratur hanya selang seorang peanggan di hadapan aku. Sebaik sahaja tiba giliran mereka, juruwang tersebut refuse untuk melayan mereka. Si suami dengan muka bengang dan malu tetap meletakkan barang-barang mereka di atas kaunter untuk discan tetapi tolak oleh juruwang tersebut. Pelanggan yang berada di belakang mereka (di hadapan aku) terus meletakkan barang beliau di atas kaunter. Dengan muka slumber, juruwang itu terus mengscan barang tersebut. Pasangan tersebut terus beredar dengan muka yang bengang dan malu. Aku sangat kagum dengan tindakan juruwang tersebut dan pelanggan di hadapan aku itu.


p/s: Hormatilah hak orang lain

Solat oh Solat

Al-kisah tersebutlah kisah 3 orang sepupu sedang bersiap sedia untuk solat Maghrib secara berjemaah. Malangnya ketiga-tiga mereka terlupa untuk berniat jemaah maka mereka solatlah secera bersendirian. Selesai sahaja solat, si B memberitahu kepada si A bahawa solatnya tidak sah dan beliau perlu menggantinya.

B : Wahai A, sesungguhnya kamu telah solat sebanyak 2 rakaat sahaja sedangkan solat Maghrib adalah 3 rakaat.

A : Mana kamu tahu aku solat 2 rakaat sahaja, wahai sepupu ku?

C : B telah mengangkat kepala ketika beliau sujud pada rakaat ke-2 untuk melihat anda , wahai A.

B : Macam mana kamu tahu saya mengangkat kepala?

C : Sebab saya tengok kamu semasa kamu mengangkat kepala.


p/s: Abang aku cakap, A memang cukup 3 rakaat.Jadi si B dan C perlulah menggantikan solat mereka

24 May 2010

Hari-hari ku : Episod VI

Antara aktiviti-aktiviti aku sepanjang minggu lepas.....

Jalan ke airport untuk menjemput umi dan bak


Adik ini cam tau-tau je aku nak amek gambar


"Helo nenek, Iqbal Danish dah ade kat depan dewan ketibaan ni"


Kereta sewa paling hebat!!


Bas SPBumi yang round bandar Kuala Terengganu
*susah nak jumpa bas di sekitar bandar*


"Afiq Adeli"
*still bangga even salah eja nama*




p/s: Jangan amek gamba sambil memandu yerr....

Murderer

Aku seorang pembunuh.....
Aku telah membunuh seekor katak
Dengan menggelek beliau menggunakan tayar kereta

Aku telah membunuh seekor ayam
Dengan menyembur Ridsect ke arah beliau

Aku telah membunuh banyak lipas
Dengan menggunakan selipar tandas

Aku telah membunuh seekor tikus (seingat aku lah)
Dengan menghimpit beliau di belakang almari

Aku sangat sedih
Aku telah membunuh banyak nyawa
AKU ADALAH PEMBUNUH!!!!!

~Hari Ini~

Hari yang sangat bosan tapi menyeronokkan.

Aku bosan duduk didepan TV
Mengadap cerita Indonesia yang sangat membosankan
Menyebabkan diri aku semakin bosan
Aku nak menaip post ni pun sudah naik bosan
Orang yang membacanya sudah tentulah lagi bosan

Aku seronok hari ini
Memandu membuatkan hidup aku seronok
Mengganggu ketenteraman orang lain di jalan raya lagi seronok
Aku nak menaip post ini juga bertambah seronok
Semoga orang yang membacanya lagi seronok dari aku

*LIVE OUR LIFE*

Give me some sunshine

By Suraj Jagan, Sharman Joshi


All our lives
we've needed to get life
Let us live a little now
If only for a moment

Give me some sunshine
Give me some rain
Give me another chance
I wanna grow up once again

Backpacks drooped our shoulders
Of all people, dad taught us to bribe
A watch for 99% test scores
and a cane for anything less

All the writing blistered
Our wrists of Alpha, Beta and Gamma
Concentrated H2SO4
Combusted our entire childhood

We lost our childhood
We lost our prime
Let's us live a little now
If only for a moment

Give me some sunshine
Give me some rain
Give me another chance
I wanna grow up once again


Translated by : theBollywoodFan

22 May 2010

**Cerita Tak Penting**

Pagi semalam aku ke Pasar Chabang Tiga untuk membeli sedikit barang-barang untuk membuat nasi dagang. Dalam perjalan pulang, suatu kejadian yang tidak aku duga telah berlaku. Ceritanya begini.......................

Aku mengambil jalan dekat untuk pulang ke rumah iaitu melalui Kampung Losong kemudian aku melintasi SMK Sultan Ahmad sebelum berhenti di lampu isyarat simpang empat Pulau Musang. Dihadapan kereta aku kelihatan dua buah motosikal yang juga menuju ke arah yang sama dengan aku. Tidak lama kemudian, ada sebuah kereta BMW berhenti di belakang kereta aku. Aku kenal benar dengan kereta itu dan pemandunya. Aku mengintai beliau melalui cermin pandang belakang dan kelihatan muka beliau agak cemas. Mungkin beliau mengejar masa, fikirku. Kemudian lampu isyarat bertukar hijau. Belum sempat aku masuk gear satu, beliau membunyikan hon kereta beliau. Aku tergamam dan terus naik geram. Apalagi, aku terus free gear dan naikkan hand break. Dapat aku melihat wajah beliau yang bengang dan tension dari cermin pandang belakang kereta aku. Beliau terus menerus membunyikan hon tetapi aku tidak mempedulikannya. Sebaik sahaja lampu isyarat bertukar kuning, aku tukar gear satu dan terus memecut laju. Dari kejauhan aku melihat beliau masih di situ. Padan muka! Siapa suruh beliau buat aku bengang?!



p/s: Mentang-mentang lah kereta beliau automatik!!!!!!!!!!!

ToK!! ToK!! ToK!!

Pagi tadi pergi hantar umi dan bak naik kapal terbang ke Kuala Lumpur untuk menghadirkan diri mereka ke kenduri kahwin anak kawan mereka. Sebelum pulang ke Kampung Paloh Sungai Kiat, kami singgah sebentar ke Warung Mak Teh untuk membeli nasi kerabu ayam bakar. Sampai sahaja di rumah kami terus membuka bungkusan nasi dan apa lagi, melantaklah. Tiba-tiba kedengaran bunyi selipar menandakan ada seseorang diluar rumah. Aku mengintai dari dalam rumah dan serentak itu juga beliau menoleh ke arah aku. Seraya itu juga aku menundukkan kepala aku supaya beliau tidak nampak aku. Sebenarnya, aku malas melayan beliau yang tidak berapa sempurna itu. Biasanya bak yang akan melayan beliau dan memandangkan bak tiada jadi aku malas untuk menjemput beliau masuk. Aku melaporkan perara itu kepada kakak-kakak aku. Tetiba sahaja kakak aku yang ke-7 bangun dari kerusi dan menjerit,

"TAKDE ORANG KAT RUMAH!!!"

Adoiiiyyyyaaiii...........................


Suasana bandar Kuala Terengganu diwaktu malam

Keadaan deretan bank di bandar Kuala Terengganu




p/s: Jangan beli nasi kerabu daging bakar kerana dagingnya agak liat