29 February 2012

Kosong

Minda yang kosong
-
-
-
Hasilnya
-
.
.
.






KRONIK!!!



p/s: terasa ingin ke Bagan Lalang lah....

27 February 2012

Jauuuuuuuhhh~~~

Beberapa hari sebelum hari ini.....

Beliau : Kitorang balik kampung. Jauuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuhhhh sangat

Cikgu : Owh, yeke??


Petang tadi.....

Beliau : Mama, abah mana?

Mama : Abah pergi kerja. Jauuuuuhhh~~

Beliau : Oooo...abah balik kampung ye??


Budak 4 tahun ni ingat Jepun tu 'sejauh' kampung beliau di Terengganu kot.


Budak 4 tahun yang selalu risau akan abahnya


Budak-budak-budak sibuk nak buat tart jugak


Inilah hasilnya....agak tidak menyelerakan


Budak 1 tahun 3 bulan yang makin encem

KRONIK!!!



p/s: 2358 yang merisaukan =(

23 February 2012

Sakit Tekak

Hari ini aku tidak menghadirkan diri ke kelas. Sakit tekak punya pasal. Tidak larat untuk berada di dalam bilik ber-aircond itu selama 6 jam. Ia akan menyebabkan tekak aku ini bertambah bengkak. Tetiba aku terasa seperti ingin membuat sesuatu. Sesuatu yang telah lama ingin aku buat (sejak sem lepas lagi). Lantaklah kau, wahai sakit tekak. Aku nak makan. Jadi, aku buat lempeng cicah sambal tumis ikan bilis.


Klu tambah daun pudina, musti nampak cam hidangan hotel


KRONIK!!!




p/s: rasa nak makan pengat pisang la.........

18 February 2012

Sekolah


Suatu pagi di hari persekolahan......

Mama : Kalau kakak malas pergi sekolah, kakak nak jadi ape? Nak jadi bibik?

Beliau : Biarlah jadi bibik pun tapi bibik yang ADA RUMAH BESAR lah!!!!


'Cap ibu & anak'

KRONIK!!!




p/s: Gloomy day sebab sekolah bakal bermula tidak lama lagi =(




15 February 2012

Fokus!!!!

Hanya mampu fokus menggunakan kamera


Hidup dibuang mati dicari



Raja tanpa permaisuri



Konpius



Tanpa hujan



Hilang titik fokus

Kronik!!!




p/s: Masih mencari alat untuk membuka kotak

14 February 2012

Serupa tapi Tak Sama

Si kecil yang masih tidak bernama

Sang abang yang kuat merajuk dengan emaknya

Sepupu yang suka menjerit


KRONIK!!!




p/s: Bachelor party sampai pukul 3 pagi @_@

13 February 2012

Mengantuk betul!!!!

120212 (0030)

Tak boleh nak tido. So, tengok movie sampai rasa mengantuk tapi sampai pukul 0430 aku masih tidak mengantuk.

120212 (0430)

"Kak '0', turun jap. Kak Alin sakit"

"OK, umi"

120212 (0530)

Tidur jap.

120212 (0630)

Iqbal Danish terjaga dan tidak mahu tidur. Jadi, aku terpaksa berjaga sama.

120212 (1030)

Kring, kring

"Iqbal dah jadi abang. Adik laki"

"Alhamdulillah"

120212 (2020)

"Anjang, baby Ba dah alek"
(Terjemahan bahasa Jerman Enye)

120212 (0030)

Akhirnya, boleh juga tidur @_@

130212 (0900)

"Cik, cik! Bangun!!!"
(Sambil mencuit bahu aku menggunakan majalah yang digulung)


Tidak cukup tidur punya pasal, aku tidur dalam flight sepanjang penerbangan dan tidak sedarkan diri. Abang sebelah aku terpaksa kejutkan aku menggunakan majalah apabila flight attendant tidak mampu mengejutkan aku.


'Beraya Haji seorang diri tahun ini'

KRONIK!!!


p/s: Sudah jumpa 'kotak' itu tapi tiada alat untuk buka

04 February 2012

Kurang

Semalam merupakan Jumaat kedua aku di kampung. Tinggal lagi satu Jumaat sebelum aku berangkat ke sana. Ini membuat aku berasa sangat tension. Jadi, aku pergi 'menembak' bagi menghilangkan tension aku.





KRONIK!!!





p/s: Nak start projek tapi kaki patah....huhuhu =(

02 February 2012

Jalan-Jalan Mati



Sedang meneliti tiket pulang ke 'sana'. Dalam delima mahu memilih jalan darat atau udara. Jalan udara dua kali ganda harganya berbanding jalan darat. Tetapi mampu menjimatkan masa aku selama 6 jam dan paling utama aku tidak perlu solat dalam perjalanan. Tetapi tiket yang murah itu jatuh pada tarikh 15 Feb. Terasa seperti lambat pula. Niat di hati ingin pulang 13 atau 14 Feb.

Kalau ambil jalan darat pula, aku mungkin mampu mengelakkan diri dari solat dalam perjalanan dengan mengambil tiket malam. Tiket juga murah dan aku tidak perlu risau akan tarikh kerana harga tiketnya sama sahaja. Tetapi, jika aku mengambil tiket malam aku akan sampai pada subuh keesokan hari. Ini yang melemahkan semangat aku, sebenarnya.

Harus berbincang balik dengan 'lelaki itu' tetapi terasa malas kerana aku sudah tahu jawapan beliau.

"Pilih je lah yang mane kamu rasa senang"

KRONIK!!!

""The road not taken...by us"


p/s: 'Patah kaki' dan tidak mampu berjalan (terpaksa pinjam 'tongkat' lelaki itu)

Terkenang Jua



Perjalanan malam itu agak menyeronokkan. Aku tidak pasti adakah kerana memang penerbangan itu menyeronokkan atau kerana aku sedang menuju ke Kuala Terengganu. Aku pilih sebab kedua. Tapi sebab pertama itu juga mungkin kerana tiada pramugari (dengan baju tak cukup kain) dalam kapal terbang yang aku naiki malam itu dan suara ketua pramugara itu sangat menarik perhatian aku. Macam suara Cat dalam cerita kartun CatDog. Sebenarnya aku hanya mahu ceritakan tentang perjalanan pulang aku sahaja. Tentang kampung, biarlah aku simpan untuk diri aku dahulu. Nanti baru aku share di sini.

Malam itu agak kelam-kabut kerana aku sampai agak lewat di airport. Dengan masalah barcode-scanner untuk print boarding pass hingga ke terlebih muatan di kaunter bagasi, memang mampu membuat kesabaran aku hilang.Tapi Alhamdulillah, aku dibenarkan untuk membawa 2 buah bag ke dalam pesawat dan perkara ini mampu menaikkan kembali semangat aku untuk pulang ke kampung. Kalau tidak, terpaksalah aku tinggalkan bag baju aku. Selepas selesai body checking di pintu masuk, tetiba pengawal keselamatan (atau mungkin juga polis airport) yang cantik itu mengambil kad pengenalan aku.

"Ini ic cik ke?"

"Ye, kenape?"

(mungkin wajah sebenar aku lebih cantik hingga beliau bertanyakan soalan itu. Err, ini blog aku, so biarlah aku perasan pun)

"Pinjam kejap yer"

Kemudian beliau menulis sesuatu di atas kertas yang mempunyai banyak kotak. Aku pun buat-buat ramah lah sedikit.

"Ada cabutan bertuah ke?"

"Tak, nie survey", dan diam……..

Ini mengingatkan aku akan thesis (kene italic sebab sudah menjadi masa lampau yang tidak mahu dikenang) aku yang memerlukan penglibatan subjek manusia. Setahu aku, subjek perlu tahu tentang survey yang sedang dijalankan dan beliau mempunyai hak untuk menyertai survey itu ataupun tidak. Jadi aku agak tidak puas hati kerana aku tidak diberi penjelasan mengenai survey tersebut. Tapi, mungkin kerana mereka adalah pihak berkuasa, jadi mereka berkuasa untuk menentukan bahawa subjek tidak perlu tahu mengenai kajian mereka.

KRONIK!!!



p/s: Smooth landing (atau mungkin aku tidur terlalu lena) sehingga aku tidak sedar yang aku sudah tiba di airport Kuala Terengganu.