26 December 2011

Selamat Jalan

Tahun ini bakal berakhir lebih kurang 5 hari lagi. Dalam masa 5 hari ini jugalah aku bertambah busy. Menanti saat dan waktu untuk diuji dengan soalan-soalan duniawi yang belum tentu akan aku guna waktu bekerja nanti. 5 hari sebelum aku berjumpa dengan rakan-rakan sekolah aku yang macam sudah berabad aku tak ketemui. Angka 5 yang bakal menjadi 4, 3, 2, 1 dan HERE WE COME.......NEW YEAR & EXAMS!!!!!

Selamat tingggal 2011 yang telah membawa beribu kebahagian untuk dinikmati dan beribu kekecewaan untuk dihargai serta beribu kegagalan untuk diperbaiki.

Semoga 2012 lebih dihargai.............................................................................


KRONIK!!!


p/s: Wish awal sebab kesuntukan masa

15 December 2011

Just another View

Baru balik dari Teluk Intan. Duduk rumah cik Mayo 3 hari dan aku rasa sangat seronok. Ada sawah kiri kanan rumah buat aku rasa tenang dan kagum sebenarnya. Thanx a lot to cik Mayo & family yang sanggup menerima aku yang kronik ini sebagai tetamu mereka. Seriously, aku sangat HAPPY!!!!....Rasa nak pergi LAGI!!!!


From Teluk Intan


Landmark Teluk Intan

KRONIK!!!



p/s: Fisrt time pergi Teluk Intan.......THANK YOU!!!!

12 December 2011

Still

Masih lagi DI SINI
-
-
Masih lagi BEGINI
-
-
Masih tidak BERHENTI
-
-
Masih setia MENANTI
-
-
STILL

Different???

KRONIK!!!





p/s: jangan berlalu pergi..................

10 December 2011

Masa

Hari ini menghabiskan masa bersama mereka yang sudah agak lama aku tak jumpa. Pergi ke Genting Strawberry Leisure sempana birthday Muhriz Armiya yang sudah mengjangkau 1 tahun dan bagi menghabis masa cuti Teacher Baei dan beliau punya anak-anak dara. As for me, it's some kind of REWARDS after strunggling in the lab for almost 5 months and for finishing my first draft manuscript. Gonna spend my whole weekend with them before the hactic times visit me again.


Muhriz Armiyya on his first birthday


Muyizz lagi~~



Teacher Baei and family


Family Cik Alang



REWARD yang FREE


KRONIK!!!





p/s: Masih ada yang belum terlaksana





Tak tahu apa yang terjadi

Aku sangat malas hari ini. Terasa berat sekali untuk melangkah kaki menghadirkan diri ke kelas petang tadi. Pagi esok aku akan pergi ke taman strawberry untuk menghabiskan waktu cuti bukan aku yang cuti, tapi. Teacher Baei berjanji gerak pukul sepuluh pagi tapi belum tentu janji ini beliau akan tepati. Biasalah bila sudah berjanji untuk berkumpul sebelum pergi, memang akan lambat jadinya. Jadi, aku rasa bolehlah aku teruskan berjaga lagi sebab tetibe terasa hilang letih mata kiri setelah meneguk setin nescafe. Ikutkan hati, mahu saja aku melayan movie tapi masalah manuscript masih belum selesai lagi. Sedang menanti jawapan dari sv. Apalah nasib aku nanti. Berserah sajalah pada Ilahi.


Ini bukanlah buah ceri mahupun strawberi


KRONIK!!!



p/s: kalaulah future child aku baca entri ni.........

02 December 2011

Dehydaration

Bila otak mula kering












KRONIK!!!





p/s: Tak sabar menanti Ahad!!!!!!!!!!

27 November 2011

Pressure Cooker

Happy
-
-
Stressed
-
-
Panicked
-
-
Confused
-
-
Stressed


Inilah perasaan aku sehari semalam pada 26 Nov 2011

KRONIK!!!



p/s: Hidup Kembali............

24 November 2011

Mentari Pagi

Rindunya aku pada mereka sampai termimpi-mimpi



Akif Muslim yang dah pandai merangkak



Muayyad Naufal yang hampir-hampir menghangitkan rendang aku


14 November 2011

Sakit

Rapuh sungguh iman aku
Melawan sakit pun tidak mampu
Asyik merungut sepanjang waktu
Insaflah wahai aku
Atas segala dosa yang berbatu-batu




KRONIK!!!



p/s: Jika anak berumur 9 bulan mampu melawannya, mengapa tidak aku??

02 November 2011

The Night before MidSem Exam

'Light up your days with colors'


'When the time passes by'



'Flambeau'


KRONIK!!!



p/s: Nak cari engineer cam tuan Mimi....muahahahaha!!!!

30 October 2011

Peteh Ganu Peteh




Aku happy....

Walaupun Terengganu KALAH. Dalam hati aku tetap sedih. Tapi, Negeri Sembilan worth untuk menang. Player mereka memang besh. Sebenarnya malam tadi seperti game Juara vs Naib Juara Kumpluan B. Nanti Piala Sumbangsih Terenggnu vs Negeri Sembilan lagi. Player mid-field Terengganu pula, silau dengan kepala botak Hai-O kot, that's why selalu tersalah passing kat player Negeri Sembilan. Anyway, aku tetap bangga dengan SHARBINEE dan MARZUKI. Hadi dan Manaf tidak berapa menyerlah malam tadi.

Alasan: Padang rosak.

Tapi memang padang agak tidak best malam tadi. Memang boleh nampak impact kerosakan padang terhadap game malam tadi. Aku suka 2nd gol Negeri Sembilan. Tahniah lagi skali kepada Negeri Sembilan.

TAHNIAH JUGA BUAT TEAM TERENGGANU YANG BERJAYA KE FINAL


Aku tak happy...

Penyokong Terengganu sangat TERUK. Baling bunga api dan terkena peenyokong di bawah. Baling botol air dan air tu terpercik kat aku (mood TENSION). Players sedih dalam stadium, penyokong bersorak pukul penyokong Negeri Sembilan di luar stadium.

Alasan: Tak de duit nak bermalam di hotel. So, bermalam free kat lokap lagi bagus.

Adakah itu dinamakan semangat kesukanan? Memalukan AKU, rakyat Terengganu yang lain, Mad Said, Wahid Endut dan banner Pok Usop.
Haiiiilah, sek kite!!!!


Semangat pergi menyokong


Macam-macam gaya


Punyalah ramai penyokong Terengganu tapi gambo KUNING gak aku amek


oh YEAH!!!


Banner Pok Usop yang lagi beso dari banner Mad Said

KRONIK!!!



p/s: Bola sepak adalah game berpasukan. Jangan salahkan 'lelaki soleh' seorang.






29 October 2011

Menembak

Tak sabar nak 'menembak' di sini lagi

Pantai Chendering aka Battu

KRONIK!!!



p/s: sayang pulak ngan gambo nie

Black and White

Malam ini Terengganu akan menentang Negeri Sembilan di Stadium Shah Alam untuk FINAL Piala Malaysia. Aku bakal menyusul ke sana nanti. Tapi, aku tidak mempunyai T-shirt hitam putih. So, pakai saja blaus. Semoga Terengganu menang malam ini. Negeri Sembilan memang tidak dapat dinafikan kehebatannya. Maklumlah, team yang memang sentiasa dapat ke final selain Selangor, Kelantan dan Perak. Jadi, team Terengganu kene berusaha lebih sikitlah. Jangan main-main seperti final Piala FA hari tu.


PETEH TERENGGANU, PETEH!!!!!!!

White or Black Swan??

KRONIK!!!



p/s: Kurang satu

26 October 2011

Projek 5 Pagi

Kekenyangan menghabiskan DUA pinggan nasi bersama lauk dalca

BEST!!!

KRONIK!!!



p/s: Macam bersahur lak....kih3

24 October 2011

Bollok Seghok

I'm scared of someone,
She's been so means lately,
Even more annoying,
Makes me feel like running,
Oh...The Person in the Mirror,
Why are you acting like this??

KRONIK!!!



p/s: Jangan jadi macam aku

22 October 2011

Bola oh Bola


Alhamdulillah dan tahniah buat pasukan TERENGGANU yang berjaya meng-kalah-kan Selangor dengan aggregat 4-1. Bangga dengan pemain Terengganu especially incik Manap,Sharbinee,Asaári dan beliau yang paling aku minat,Marzuki. Terengganu mara ke FINAL menentang N. Sebilan. Tadi pergi menonton bola sepak di rumah Kak Mala aka adik abang ipar aku. Macam biasa, tentulah penyokong-penyokong wanita yang paling agresif dan bising bila menonton bola sepak termasuk aku. Agak malu disitu kerana biras kakak aku pon ada sama tadi.

Agak kuciwa dengan sikap penyokong Terengganu yang membaling mercun. Tahulah stok raya hari tu tak habis lagi tapi, agak-agak lah. Rilek arr boh. Beng mangak ngak.Haaaissssshhh!!!!!


The Pemain
-ehsan incik gugel-


The Penyokong

Haziq : Abang main bola tak pernah pon off side

Aku : Off side tu camne, abang?

Haziq : Hmmmmm.....entah.


KRONIK!!!



p/s: Nak anak macam Haziq bule tak??

Walimatul urus

Hari ini ada majlis kahwin lagi. Tapi majlis hari ini tidak memberi kesan yang mendalam terhadap aku. Maksudnya, aku tidaklah terasa seperti ingin menangis atau mengimbau kembali perasaan aku ketika kakak-kakak aku berkahwin dahulu.

Aku musykil dengan satu perkara tentang majlis hari ini. Selepas solat subuh pagi tadi, doa selamat telah dibacakan untuk si pengantin. Doa untuk memberkati perkahwinan mereka sekali lagi dibacakan ketika pengantin lelaki tiba di rumah pengantin perempuan. Malangnya, selesai sahaja doa dibacakan, acara menepung tawar dimulakan. Kemudian, majlis diteruskan lagi dengan karaoke. Aku mula konfius. Acara-acara ini akan menambahkan keberkatan kah? Aku juga kurius. Apakah tujuan sebenar walimatul urus diadakan?

Semoga ALLAH memberkati kita semua. Semoga pasangan-pasangan ini bahagia hingga ke akhir hayat mereka. Semoga majlis aku di masa akan datang nanti tidak membuat orang lain konfius dan kurius seperti yang aku alami sekarang.


'Bile mase pulok deppang umoh nenek ade bukit?'


KRONIK!!!

18 October 2011

SNAP & SNAP


SNAP dari beranda rumah


Pada suatu malam yang meriah, kami bermain SNAP. Dan aku kalah. Kekalahan aku telah dirai dengan gelak ketawa housemate-housemate aku dan juga percikan bunga api dari entah insan mana yang tumpang gembira akan kekalahan aku itu. Muka cuak tapi hati gembira. Gembira melihat wajah-wajah yang ceria. WHAT A LIFE!!!!!!....Alhamdulillah



KRONIK!!!




p/s: Bahagia melihat orang bahagia

10 October 2011

3 Generasi

Kasut merah FREE!!!


KRONIK!!!




p/s: Doa yang sangat menakutkan aku.....huhuhuhu

Tawa Dalam Tangisan

Hard to do
-
-
-
Especially when it comes to
-
-
-
THIS

Budak sebelah aku tu da bertunang time nie =(



KRONIK!!!





p/s: Kenapa Lelaki Itu sentiasa sedar akan tangisan aku???

04 October 2011

New Strain

Malam ini sangat rasa mengantuk kerana aku diserang oleh sejenis makhluk halus yang bernama Sleepylococcus. Makhluk jenis ini memang sangat resistant terhadap sebarang cubaan untuk membunuh beliau. Dan aku rasa aku baru sahaja mengenal pasti sejenis makhluk halus yang baru muncul dalam hidup aku.

Domain : Makhlus Halus
Family : Kemalasan
Genus : Merengsa
Species : K. Lazyiae
Binomial Name : Klebsiella Lazyiae
Resistant Pattern : Unknown
Treatment : Unknown


New Day Has Come

KRONIK!!!



p/s: sindrom leukosit MALAS!!!

01 October 2011

Sambungan Cerita??

Antara tajuk-tajuk lagu yang boleh dijadikan sebuah cerita.

Terimalah sayang cintaku seadanya kerana sendu dijiwamu rindu dijiwaku. Niat di hati tak kesampaian untuk mengecapi fantasi mimpi kerana bila cinta didusta menyebabkan lantaran cinta kegelapan. Haruskah kita berpisah apabila niat hati tak nak berpisah namun bila sudah berpisah, apa nak buat.

Main-main dengan Tameya


KRONIK!!!




p/s: Tak tahu yang mana satu @_@

30 September 2011

Kerana Pemadam

Bayangkan suasana ini dengan suara mereka yang sangat kuat (menjerit)

Aiman : Cikgu!!!...Ubai baling pemadam kat saya!!!

Haris : Cikgu!!!... Tengoklah, Ubai baling pemadam kat Aiman!!!

Ubai : Ala~~....kene baling ngan pemadam pon nak report kat cikgu.

Kejadian ini berlaku ketika murid-murid ini sedang menjawab kertas BM untuk peperiksaan UPSR. Akibatnya, mereka menerima hadiah dari Puan Guru Besar.

Kesian. Sekian.

*Nama watak tiada kaitan dengan karakter sebenar*



KRONIK!!!




p/s: Selamat pengantin baru, Acu!!!

29 September 2011

Murung dan Sedih

Ketika aku berusaha untuk melelapkan mata, tetiba aku teringat akan seseorang. Kerinduan ini membuatkan aku teringat tentang satu kisah yang pernah hadir dalam hidup aku dan beliau. Kisah yang membuatkan kami tergelak besar. Kisah yang tidak ada kena-mengena dengan kami berdua. Kisah yang serius tajuknya.

"Kemurungan Berpanjangan dan Kesedihan Melampau"


KRONIK!!!



p/s: Bila rindu.....

27 September 2011

Kuala Lumpur

Satu perkara yang pelik tentang Kuala Lumpur adalah, anda akan sentiasa terasa pelik apabila berada di Kuala Lumpur. Kejadian ini berlaku pada hari Sabtu bersamaan 24 Sept 2011. Aku pelik melihat kenderaan yang sangat banyak menghala ke arah KLCC sehingga menyebabkan perjalanan aku tersekat. Bayangkan, aku terpaksa menunggu selama SATU JAM untuk bergerak dari UKM kampus KL ke Menara Celcom melalui Jalan Raja Muda Abdul Aziz. Setahu aku, tiada sebarang aktiviti berlangsung di area Bukit Bintang pada tarikh ini. Mungkin hanya aku merasa pelik dengan keadaan ini kerana aku memang PELIK.





After 1 hour stuck in jam




Kesian. Sekian.



KRONIK!!!





p/s: Mengambil masa yang lama untuk menimbang kembali tawaran yang diberi

Floating

Dalam kehidupan perlu ada perubahan. Manusia perlu berubah untuk merubah. Kadang-kala perubahan yang diubah itu tidak mengikut gubahan yang merubah. Bagaimana pula dengan aku? Adakah perubahan yang diubah ini mengikut gubahan aku yang merubah?

KRONIK!!



p/s: My mind says "Move on", but my heart still says "WAIT!!!"

22 September 2011

Beraya di UK....M


Sambutan Rumah Terbuka CYCLONIANS!!!!!


Tempat : Rumah aku, cik Mayo, Mimi Loren & Kak Tiqah & (tuan Mimi)

Tarikh : 21 September 2011

Masa : 8.30 malam

Menu : Soto, Laksa Sarawak, Puding Cocktail, Air Sirap Laici Limau, Kuih Raya

Aktiviti : Photo shoot and chatting sambil makan-makan dan tengok Shrek



KRONIK!!!


15 September 2011

Quote of the Day

GMP dan ISO adalah penting dalam sesuatu PERKAHWINAN

KRONIK!!!



p/s: Beliau buat saya rindu pada bak saya

09 September 2011

Kuciwa

Aku mengusuri laman Facebook dan aku dapati ramai teman-temanku telah menukar profile picture mereka. Tetiba hati ini terasa excited untuk menukar profile picture yang sedia ada. Ingin ku letak gambarku bersama beliau yang tercinta. Malangnya kekecewaan melanda jiwa. Handsetku kehabisan tenaga pula. Letak sajalah gambar mana yang ada.

Putera baru kekanda ku
(Muhammad Helmi Khusyairi)


KRONIK!!!




p/s: Jangang laju ngak my liltle bro...dok dang ambe nok kejo...hehe

Jem dalam Kehidupan

Hidup adalah indah apabila tiada orang yang mengganggu keharmonian hidup anda


Keadaan LPT selepas Tol Bentong menghala ke KL pada Raya ke-5


KRONIK!!!





p/s: Kembali kepada Nya

06 September 2011

Busy

Sudah lama tidak meng-hapdet belog ini. Saya seorang yang busy. Duduk dalam lab sampai pukul 4 pagi. Busy bukan?....hahaha





SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
-MAAF ZAHIR & BATIN-


Kronik!!!!




p/s: Bunga sedang kembang mekar dihati......oooowwwhhhh~~~

06 August 2011

Nur di Pagi Hari

Aku baru sahaja selesai menonton filem Nur Kasih. Bagi aku, cerita ini TAK BEST!! Maaf buat peminat 'Filem Nur Kasih' (yang drama memang SANGAT BEST). Perkara yang paling tak best bagi aku adalah dialog mereka. Sangat tidak natural seperti dalam drama. Yang lain-lain tu malas la aku nak list. Anyway, congrats to 'Aidil' kerana beliau berjaya menarik hati aku dengan lakonan beliau dalam filem ini. Watak lain yang aku suka dalam filem ini adalah Mamat dan Ilias.Overall, aku bagi 5/10 untuk filem ini. Tetiba aku kurius dengan jumlah kutipan filem ini............Owh~~~




p/s: Ini hanya pendapat aku......

29 July 2011

si KoSonG

Ibu : Adam, gie la ambek buku, nullih sket.
Adam : Adam reti doh kang nullih.

Ibu: Adam, gie la ambek buku nung, bace gop tek.
Adam: Adam reti doh bace.

Ibu: Doh bakpe yang mallah ngak ning??
Adam: Adam dapak nombor satu doh ari tu. Kalu rajen blajo kekgi dapak nombor kosong lop. Kalu dapak nombor kosong aboh dop wi adioh sebab nombor kosong maksudnye tak dop mende lah.


p/s: Susah gak dapat anak yang terlebih 'genius' ni

28 July 2011

Bila Masa mencemburui kita

Seperti keadaan TM apabila Singapura menjaringkan gol ke-6 tadi. Aku agak busy sekarang. Sepatutnya aku tidak begitu busy tetapi aku yang sengaja mem-busy-kan diri aku dengan perkara-perkara yang tidak perlu di-busy-kan. Aku terlalu busy untuk menaip kerana aku sedang busy meng-upload gambar.



Begitu semangat budak-budak-budak ini menyokong Malaysia dan ada seorang budak (paling depan) yang menyokong Brazil



Budak ini juga ingin join sokong Malaysia



p/s: Adam mengangis bila Malaysia kalah. Owh sungguh patriotik beliau ini.




Saya suka buat KERJA yang BOSAN


Rasa macam tengok Matix Reloaded pulak



p/s: Jangan sia-siakan usia anda dengan perkara yang tidak sepatutnya.

09 July 2011

AMARAN!!

AMARAN!!!

Saya akan pulang ke KL untuk siapkan tesis saya. Jadi, sila jangan buat sesuatu yang akan menghalang perjalanan saya.




Sedih =(

Perjumpaan terpaksa dibatalkan. Semoga hari ini (9 Julai 2011) akan berjalan dengan lancar. Incik Iqbal sakit mata dan beliau suka sangat kiss cik Anjang beliau ini. Oleh itu, cik Anjang beliau juga terasa seperti dijangkiti virus sakit mata ini. Harapan hari ini agar dapat bertemu dengan Akif. Owh lagi satu perkara sedih, aku sedang konfius dan kurius...

Owh sedihnya =(



p/s: Can I have another extra day to be with him?

27 June 2011

Driver

Hari ini almost seharian aku berada di luar rumah. Seawal jam 9 pagi kami bertiga meninggalkan rumah menuju ke Pusat Bandar. Lebih kurang 6 jam kami diluar bagi menguruskan segala benda yang berkaitan dengan perjalanan umrah parents aku nanti. Alhamdulillah segalanya selesai dalam masa 6 jam itu. Niat dihati ingin melawat incik Akif tapi masa lebih mencemburui kami. Jadi pulut lepa (pulut panggang) SEDAP itu telah menjadi santapan aku. Maaflah, tiada rezeki anda wahai cik Nunu dan incik Adam. Dalam perjalanan pulang, umi berkira-kira dengan bak mengenai tarikh mereka mengerjakan umrah dan aku juga turut mencelah. Tetibe satu CADANGAN bernas dari bak aku muncul apabila aku bertanyakan soalan kepada mereka.

Umi : Umi balik sminggu lepah raye ni...

Aku : Owh yeke? Doh orang nok raye nge piyye kekgi?

Umi : Raye kolumpo je la

Bak : Dok pom awok kawin la sbelum pose nie. Kekgi bule raye dumoh mok ttue.


Beg dari Rayhar


Lif di pejabat Rayhar ada tingkat (-1)


Kerusi lambang KeluangMan di klinik


Pulut lepa SEDAP


Tempat buat passport


KRONIK!!!




p/s: saya lapar dan saya makan roti bluberi

15 June 2011

Hari berDarah

Pada suatu hari
-
-
-
Seorang isteri meng-calling adiknya
-
-
-
Bercerita perihal abang ipar
-
-
-
Abang ipar membasuh kereta
-
-
-
Tiba-tiba jari abang ipar terluka
-
-
-
Abang ipar melihat jari beliau
-
-
-
Si isteri melihat si abang ipar
-
-
-
ABAAAAANGG!!!!!


"SELAMAT HARI DARAH SEDUNIA"

KRONIK!!!





p/s: 2,3 titik darah boleh menumbangkan seorang lelaki sebesar abang ipar aku =p


Suatu Hari di Hospital

Pandangan Depan



Pandangan Sisi



Terima Kasih Buat Beliau!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

KRONIK!!!



p/s: Mungkinkah bisa dimaafkan???